Прв ден 18 септември 2022

* Свечено отворање – Даут-пашин амам – 20.00 часот.

* Претставување на писателите и нивното дело.

* Со Дамир Каракаш, Броња Жакељ, Елена Алексиева, Владислав Бајац и Томислав Османли ќе разговараат Александар Прокопиев и Ермис Лафазановски.

Втор ден 19 септември 2022

* Тркалезна маса „Литература/општество/критика (литературата и критичкото препрочитување на општествените процеси)“ – Europe House - од 13.00 до 14.30 часот.

Ќе учествуваат гостите писатели и членовите на „Скопје fellowship“ програмата. Модератор: Владимир Јанковски.

* Средба на членовите на „Скопје fellowship“ програмата со претставници на Македонската асоцијација на издавачи.

* Александар Прокопиев разговара со Рајко Грлиќ (од 20.00 ч, книжарница Буква).

Расказ од Грлиќ ќе чита актерот Петар Арсовски

* Музички перформанс на Пијан Славеј и промоција на неговата трета поетска книга, „Полиграф“ (од 21.00 ч.) – книжарница Буква

Трет ден 20 септември 2022

* Затворање на фестивалот. – Даут Пашин амам – 20.00 часот.

* Писателите ќе читаат извадоци од нивните дела.

Во сеќавање на Луан Старова, ќе биде прочитан и извадок од негово дело.

* Видео обраќање од добитничката на наградата „Прозарт“, Оливера Николова.

Четврт ден 21 септември 2022

Офф програма,

* Прикажување на филмот „Караула“ во режија на Рајко Грлиќ. Прашања и одговори и разговор меѓу Рајко Грлиќ и Александар Прокопиев.

Кинотека на Северна Македонија – од 20.00 часот.