ПРЕС КЛИПИНГ ПРО-ЗА БАЛКАН 2021

22.09.2021

umno.mk - Говорот на Картареску во чест на наградата „Прозарт“: Не постои голем писател без голем читател
smart.sdk.mk - НЕ ПИШУВАМ КНИГИ ЗА СЛАВА, ТУКУ ДА ГО РАЗБЕРАМ СВЕТОТ, ВЕЛИ ЛАУРЕАТОТ НА „ПРО-ЗА БАЛКАН“ МИРЧА КАРТАРЕСКУ
plusinfo.mk - КНИГИТЕ БЕА МОИ ДОДЕКА ГИ ПИШУВАВ РЕД ПО РЕД Мирча Картареску добитник на наградата „Прозарт“
republika.mk - Врачена наградата на лауреатот Мирча Картареску
mia.mk - Врачена наградата „Прозарт” на Мирча Картареску
fakulteti.mk - Наградата „Прозарт“ доделена на романскиот писател Картареску
republika.mk - Портрет на поетот и есеист Гојко Божовиќ и промоција на книга на Данило Киш
umno.mk - Портрет на српскиот поет Гојко Божовиќ и промоција на дело од Данило Киш
opserver.mk - Промоција на творештвото на Гојко Божовиќ вечер во Скопје
nezavisen.mk - Портрет на поетот и издавач Гојко Божовиќ и промоција на книга од Данило Киш
meta.mk - Портрет на поетот и издавач Гојко Божовиќ и промоција на книга од Данило Киш на „ПРО-ЗА Балкан“
vecer.press - Портрет на Гојко Божовиќ во книжарницата “Буква“ во Скопје
novamakedonija.com.mk - Идеологијата е најлошото нешто за литературата21.09.2021

umno.mk - Најважно е што има во книгите, а социјалните медиуми и фестивалите се само средства да се стигне до нив
republika.mk - Тркалезна маса на „ПРО-ЗА Балкан“: Што е вистината? – најважната тема за која луѓето би можеле да разговараат
opserver.mk - Картареску: Создаден сум за пишување како што гитара е создадена за свирење, инспирацијата ја наоѓам во мене Опсервер: Картареску: Создаден сум за пишување како што гитара е создадена за свирење, инспирацијата ја наоѓам во мене | opserver.mk
umno.mk - Картареску вечерва ќе ја прими наградата „Прозарт“
nezavisen.mk - На Мирча Картареску ќе му биде врачена наградата „Прозарт“
republika.mk - Картареску вечерва ќе ја прими наградата „Прозарт“
ekran.mk - Тркалезна маса на „ПРО-ЗА Балкан“: Што е вистината? – најважната тема за која луѓето би можеле да разговараат
makpress.mk - НА МИРЧА КАРТАРЕСКУ ЌЕ МУ БИДЕ ВРАЧЕНА НАГРАДАТА „ПРОЗАРТ“
nezavisen.mk - „ПРО-ЗА Балкан“: Врачување на наградата „Прозарт“ за Мирча Картареску
opserver.mk - На Мирча Картареску ќе му биде врачена наградата „Прозарт“ Опсервер: На Мирча Картареску ќе му биде врачена наградата „Прозарт“ | opserver.mk
ekran.mk - „ПРО-ЗА Балкан“: Врачување на наградата „Прозарт“ за Мирча Картареску
nezavisen.mk - Тркалезна маса со регионални автори: Што е вистината? – најважната тема за која луѓето би можеле да разговараат
nezavisen.mk - Картареску : Создаден сум за пишување како што гитара е создадена за свирење, инспирацијата ја наоѓам во мене20.09.2021

republika.mk - Пишување книга е за губитници и за оние кои мечтаат
republika.mk - Писателот не може самиот да каже дека е писател, тоа треба други за него да го кажат, вели лауреатот на „ПРО-За Балкан“ Мирча Картареску
opserver.mk - Почна Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-За Балкан“ Опсервер: Почна Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-За Балкан“ | opserver.mk
nezavisen.mk - Миљенко Јерговиќ во Скопје: Се обидувам да пишувам против времето
vecer.press - Картареску, лауреат на „ПРО-За Балкан“: Сакам литературата да биде универзална
nezavisen.mk - Скопје е регионален центар на литературата: Се одржува „ПРО-ЗА Балкан“со врвни автори
umno.mk - Сакам литературата да биде универзална, секој читател да си најде нешто во неа, вели Картареску
makpress.mk - ПОЧНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ „ПРО-ЗА БАЛКАН“
ekran.mk - Тркалезна маса на тема „Литературата во време на пост-вистина“ – Мирча Картареску: Пишувањето е религија, не е професија
umno.mk - „Устав на Република Хрватска“ во Кинотека, гостуваат Анте Томиќ и Миљенко Јерговиќ
fakulteti.mk - Почна литературниот фестивал „ПРО-ЗА Балкан“
libertas.mk - Тркалезна маса на книжевниот фестивал „ПРО-ЗА Балкан“
mia.mk - Почна Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-За Балкан“
mia.mk - Тркалезна маса на книжевниот фестивал „ПРО-ЗА Балкан“19.09.2021

okno.mk - Почнува 9. издание на „„ПРО-ЗА Балкан“
a1on.mk - Книжевни вечери, дебата, филм на програмата на 9. „ПРО-ЗА Балкан“
radiomof.mk - Книжевни вечери, дебата, филм на програмата на деветтиот „ПРО-ЗА Балкан“
mia.mk - Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Даут-пашин амам
umno.mk - ПРО-ЗА Балкан“ 9. пат – книжевни вечери, дебата, филм со врвни писатели
umno.mk - Мирча Картареску: Во 80-тите се обидувавме да останеме нормални писатели во ненормални времиња
libertas.mk - Книжевни вечери, дебата, филм на програмата на 9. „ПРО-ЗА Балкан“
24info.mk - Книжевни вечери, дебата, филм на програмата на 9.„ПРО-ЗА Балкан“
ekran.mk - Книжевни вечери, дебата, филм на програмата на 9. „ПРО-ЗА Балкан“
nezavisen.mk - Миљенко Јерговиќ доаѓа на „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје


10.09.2021

republika.mk - Картареску, Јерговиќ, Томиќ… доаѓаат на ПРО-ЗА Балкан 2021
vecer.press - Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска, Божовиќ… нa „Про-за Балкан“ во Скопје
mkd.mk - Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска, Божовиќ… гости нa литературниот фестивал „Про-за Балкан“
makpress.mk - ЈЕРГОВИЌ, ТОМИЌ, ЌОРВЕЗИРОСКА – ДЕЛ ОД ГОСТИТЕ НА ГОДИНЕШНОТО ИЗДАНИЕ НА „ПРО-ЗА БАЛКАН“
opserver.mk - Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска – дел од гостите на годинешното издание на „ПРО-ЗА Балкан“ Опсервер: Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска – дел од гостите на годинешното издание на „ПРО-ЗА Балкан“ | opserver.mk
skopjeinfo.mk - Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска – дел од гостите на годинешното издание на „ПРО-ЗА Балкан“
novatv.mk - Водечки современи писатели од регионот, Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска, Божовиќ – меѓу гостите на 9. „ПРО-ЗА Балкан“
umno.mk - Картареску, Јерговиќ, Томиќ… гостуваат на 9. „ПРО-ЗА Балкан“
mia.mk - Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска – дел од гостите на годинешното издание на „ПРО-ЗА Балкан“
a1on.mk - Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска – дел од гостите на годинешното издание на „ПРО-ЗА Балкан“
24info.mk - Картареску, Јерговиќ, Томиќ, Ќорвезироска, Божовиќ- меѓу гостите на 9. „ПРО-ЗА Балкан“


Mia.mk - Романскиот писател Мирча Картареску добитник на наградата „Прозарт“
Radiomof.mk - Романскиот писател Мирча Картареску добитник на наградата „Прозарт“ за 2021
umno.mk - Мирча Картареску е добитник на наградата „Прозарт“ на фестивалот „ПРО-ЗА Балкан“
hybrid.mk - Мирча Картареску, најпреведуваниот романски современ писател, е добитник на наградата „Прозарт“
republika.mk - Мирча Картареску, најпреведуваниот романски современ писател, е добитник на наградата „Прозарт“
opserver.mk - Романскиот писател Мирча Картареску добитник на наградата „Прозарт“
mtm.mk - Мирча Картареску, најпреведуваниот романски современ писател, е добитник на наградата „Прозарт“
info.mk - Мирча Картареску, најпреведуваниот романски современ писател, е добитник на наградата „Прозарт“
ekran.mk - Мирча Картареску, најпреведуваниот романски современ писател, е добитник на наградата „Прозарт”
makpress.mk - РОМАНСКИОТ ПИСАТЕЛ МИРЧА КАРТАРЕСКУ ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „ПРОЗАРТ“
nezavisen.mk - Романскиот писател Мирча Картареску добитник на наградата „Прозарт“
radioromaniacultural.ro - Mircea Cărtărescu, câştigătorul premiului Prozart 2021
ziare.com - Mircea Cărtărescu a câştigat premiului Prozart 2021
rador.ro - Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Festivalului Internațional de Literatură, Prozart 2021
radioromaniacultural.ro - Mircea Cărtărescu, câştigătorul premiului Prozart 2021
ziare.com - Mircea Cartarescu a castigat premiul PROZART 2021
ziare.com - Mircea Cărtărescu a câştigat premiului Prozart 2021
click.ro - Scriitorul Mircea Cărtărescu, câştigător al premiului Prozart 2021
culturaladuba.ro - Mircea Cărtărescu, câștigător al premiului Prozart 2021
business24.ro - Mircea Cărtărescu a câştigat premiului Prozart 2021
rador.ro - Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Festivalului Internațional de Literatură, Prozart 2021
g4media.ro - Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Prozart 2021 din Macedonia de Nord/ Câștigătorul de anul trecut a fost scriitorul albanez Ismail Kadare
gandul.ro - Mircea Cărtărescu a fost declarat cel mai bun scriitor din Balcani, în 2021
fin.ro - Mircea Cărtărescu a câştigat premiului Prozart 2021
impact.ro - Cel mai bun scriitor din Balcani e român. Mircea Cărtărescu va primi premiul în septembrie, la Skopje
realitatea.net - Mircea Cărtărescu, declarat cel mai bun scriitor din Balcani, în 2021
ziar.com - Mircea Cărtărescu a fost declarat cel mai bun scriitor din Balcani, în 2021
scriemcodat.ro - Până la Nobel, controversatul Mircea Cărtărescu tocmai a fost declarat cel mai bun scriitor din Balcani în 2021