21.09.2022

makfax.com.mk - Оливера Николова: Она што го работиме никогаш не ќе знаеме со сигурност кои бедеми ги поставува сè додека не го пропуштиме времето да истрча пред нас
opserver.mk - Заврши 10. Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“
ekran.mk - Оливера Николова: Она што го работиме никогаш не ќе знаеме со сигурност кои бедеми ги поставува, сè додека не го пропуштиме времето да истрча пред нас
www.slobodenpecat.mk - Гостите на „Про-За Балкан“ читаа фрагменти од своите дела
kurir.mk - Оливера Николова: Јас ù припаѓам на македонската литература, а мојот јазик на изразување е македонскиот јазик
novamakedonija.com.mk - Оливера Николова: Она што го работиме никогаш не ќе знаеме со сигурност кои бедеми ги поставува
vecer.press - Оливера Николова: Она што го работиме никогаш не ќе знаеме со сигурност кои бедеми ги поставува, сè додека не го пропуштиме времето да истрча пред нас
republika.mk - Оливера Николова: Јас ù припаѓам на македонската литература, а мојот јазик на изразување е македонскиот јазик
kurir.mk - Оливера Николова: Јас ù припаѓам на македонската литература, а мојот јазик на изразување е македонскиот јазик
umno.mk - Она што го работиме никогаш не ќе знаеме кои бедеми ги поставува, сè додека не го пропуштиме времето да истрча пред нас
novamakedonija.com.mk - „Нераскажани приказни“ се гробишта на моите нефилмувани филмови
makpress.mk - ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМОТ „КАРАУЛА“ ВО ЧЕСТ НА ХРВАТСКИОТ РЕЖИСЕР И ПИСАТЕЛ РАЈКО ГРЛИЌ
opserver.mk - ОФФ програма на ПРО-ЗА Балкан: Проекција на „Караула“ во чест на Рајко Грлиќ
kurir.mk - Проекција на „Караула“ во чест на Рајко Грлиќ
nezavisen.mk - Проекција на филмот „Караула“ во чест на хрватскиот режисер и писател Рајко Грлиќ
republika.mk - ОФФ програма на ПРО-ЗА Балкан: Проекција на „Караула“ на Рајко Грлиќ вечерва во Кинотека
ekran.mk - Проекција на филмот „Караула“ во чест на хрватскиот режисер и писател Рајко Грлиќ


20.09.2022

slobodenpecat.mk - Книжевноста е оаза која треба да ја зачува уметноста од политиката
vecer.press - Тркалезна маса на „Про-За Балкан“: Слободата постои во главата на писателот
novamakedonija.com.mk - Рајко Грлиќ: Некогаш фестивалите ни беа услов за да можеме да ги прикажеме филмовите дома
portalb.mk - Karakash: Për shkak të sistemit arsimor kemi gjithnjë e më pak lexues të mirë
slobodenpecat.mk - Literature is an oasis that should preserve art from politics
vesti.mk - Рајко Грлиќ: Некогаш фестивалите ни беа услов за да можеме да ги прикажеме филмовите дома
republika.mk - Луѓето не сакаат да им ставиш огледало за да се погледнат
republika.mk - Работа на писателот е да се бори за слободата пишувајќи добри книги
meta.mk - Каракаш: Имаме сè помалку добри читатели заради образовниот систем
ekran.mk - Книжевноста е оаза што треба да ја зачува уметноста од политиката
opserver.mk - Вечер посветена на творештвото на учесниците на ПРО-ЗА Балкан
umno.mk - Учесниците на „ПРО-ЗА Балкан“ ќе читаат од своите дела
skopjeinfo.mk - Вечер посветена на творештвото на учесниците на ПРО-ЗА Балкан
umno.mk - Рајко Грлиќ: Учев од мајстори на филмот
makpress.mk - Вечер посветена на творештвото на учесниците на ПРО-ЗА Балкан
nezavisen.mk - Вечер посветена на творештвото на учесниците на ПРО-ЗА Балкан
mia.mk - Вечер посветена на творештвото на учесниците на ПРО-ЗА Балкан


19.09.2022

licevlice.mk - Каракаш, Жакељ, Алексиева, Бајац, Грлиќ, Османли – гости на 10. издание на „ПРО-ЗА Балкан“
mkd.mk - Отворен Про-за Балкан, денес има сè повеќе писатели, а нема читатели
republika.mk - Отворено 10. издание на литератураниот фестивал „ПРО-ЗА Балкан“: Денес има сè повеќе писатели, а нема читатели
nezavisen.mk - Отворен Про-за Балкан во Скопје: Денес има сè повеќе писатели, а нема читатели
aa.com.tr - Во Скопје започна Меѓународниот литературен фестивал „Про-за Балкан“
umno.mk - Дамир Каракаш: Има многу производители на текст, а многу малку писатели
vecer.mk - Денес има сè повеќе писатели, а нема читатели
slobodenpecat.mk - Пијан Славеј ќе ја промовира третата поетска книга на 10. „Про-за Балкан“
novamakedonija.com.mk - Промоција на книгата „Полиграф“ на Пијан Славеј
kultura.gov.mk - Музички перформанс на Пијан Славеј и промоција на неговата трета поетска книга, „Полиграф“
umno.mk - Не е во прашање бројот на жените во литературата, туку начинот на кој тие се перципирани
umno.mk - Тркалезна маза, разговори, промоција и концерт на „ПРО-ЗА Балкан“
smart.sdk.mk - ХРВАТСКИОТ РЕЖИСЕР РАЈКО ГРЛИЌ ВЕЧЕРВА ГОСТИН НА 10. ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ ПРО-ЗА БАЛКАН
slobodenpecat.mk - Современи балкански автори ќе се сретнат на 10. „Про-за Балкан“ во Скопје
opserver.mk - Тркалезна маза, разговори, промоција и концерт на „ПРО-ЗА Балкан“
republika.mk - Хрватскиот режисер Рајко Грлиќ вечерва гостин на јубилејното 10. издание на литературниот фестивал „ПРО-ЗА Балкан“
makpress.mk - ТРКАЛЕЗНА МАЗА, РАЗГОВОРИ, ПРОМОЦИЈА И КОНЦЕРТ НА „ПРО-ЗА БАЛКАН“
ekran.mk - Тркалезна маса, разговори, промоција и концерт на „ПРО-ЗА Балкан“
mia.mk - Тркалезна маса, разговори, промоција и концерт на „ПРО-ЗА Балкан“
mia.mk - Maqedoni e Veriut, u hap Festivali Ndërkombëtar Letrar "Pro(za) për Ballkanin"


18.09.2022

umno.mk - „ПРО-ЗА Балкан“ 10. пат ќе обедини мајстори на прозата од регионот во Скопје
mkd.mk - Ново издание на литературниот фестивалот „ПРО-ЗА Балкан“
libertas.mk - Современи автори од регионот во Скопје на 10. издание на „ПРО-ЗА Балкан“
makpress.mk - СОВРЕМЕНИ АВТОРИ ОД РЕГИОНОТ ВО СКОПЈЕ НА 10. ИЗДАНИЕ НА „ПРО-ЗА БАЛКАН“
vecer.press - Современи автори од регионот во Скопје на 10. издание на „ПРО-ЗА Балкан“
divianarts.com - Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан”- (18-21 септември во Даут-Пашин Амам)
slobodenpecat.mk - Contemporary Balkan authors will meet at the 10th "Pro-za Balkan" in Skopje


17.09.2022

meta.mk - Современи автори од регионот од утре во Скопје на јубилејниот 10. „ПРО-ЗА Балкан“
republika.mk - Современи автори од регионот од утре во Скопје на јубилејниот 10. „ПРО-ЗА Балкан“
puls24.mk - Современи автори од регионот од недела во Скопје на јубилејниот 10. „ПРО-ЗА Балкан“
ekran.mk - Современи автори од регионот од недела во Скопје на јубилејниот 10. „ПРО-ЗА Балкан“


16.09.2022

republika.mk - Јерговиќ и Блатник ни беа гости неколку пати, луѓето се враќаат само каде што им е топло


15.09.2022

vecer.press - [ЕКСКЛУЗИВНО] Интервју со српскиот писател Владислав Бајац: Креативноста е втерана в ќош, се залагам за интелектуален и креативен анархизам
slobodnaevropa.mk - „Про-За Балкан“ прва декада: Години кога кучињата стивнаа, а караваните си врват


14.09.2022

blen.mk - Дамир Каракаш: Писателот природно е во конфликт со околината


13.09.2022

meta.mk - Писатели од регионот и пошироко на јубилејното 10. издание на фестивалот „ПРО-ЗА Балкан“
republika.mk - Каракаш, Жакељ, Алексиева, Бајац, Грлиќ, Османли – гости на 10. издание на „ПРО-ЗА Балкан“
radiomof.mk - Десетина писатели и издавачи од регионот на јубилејното 10. издание на „ПРО-ЗА Балкан“
nezavisen.mk - Каракаш, Жакељ, Алексиева, Бајац, Грлиќ, Османли – гости на 10. издание на „ПРО-ЗА Балкан“
umno.mk - Дамир Каракаш, Броња Жакељ, Елена Алексиева, Томислав Османли – гости на „ПРО-ЗА Балкан“
ekran.mk - Каракаш, Жакељ, Алексиева,Бајац, Грлиќ, Османли- гости на 10.издание на „ПРО-ЗА Балкан“
okno.mk - 10-то издание Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“
marketing365.mk - Каракаш, Жакељ, Алексиева, Бајац, Грлиќ, Османли – гости на 10. издание на „ПРО-ЗА Балкан“


06.09.2022

slobodenpecat.mk - Уредничка на „Галимар“ ќе гостува на „Скопје фелоушип“ на 10. „Про-за Балкан“
slobodenpecat.mk - The editor of "Galimar" will be a guest at the "Skopje Fellowship" at the 10th "Pro-za Balkan"
slobodenpecat.mk - Редакторът на "Галимар" ще бъде гост на "Скопската дружества" на 10-ия "Pro-za Balkan""


08.09.2022

mia.mk - Уредничката на „Галимар“ Орор Туја и српскиот писател Владимир Бајац гости на „Скопје фелоушип“ на „ПРО-ЗА Балкан“
umno.mk - Уредничка на францускиот издавачки гигант „Галимар“ гостува на „ПРО-ЗА Балкан“
vecer.press - Туја, уредничката на „Галимар“, и српскиот писател Бајац – гости на „ПРО-ЗА Балкан“
vecer.press - Туја, уредничката на „Галимар“, и српскиот писател Бајац – гости на „ПРО-ЗА Балкан“
republika.mk - Орор Туја од „Галимар“, Пелин Јилмаз од „Епсилон“, Катја Кац од КУД „Содобност Интернационал“ и Владислав Бајац од „Геополитика“ на 10. издание на ПРО-ЗА Балкан
ekran.mk - Уредничка на престижниот француски „Галимар“ гостува на „Скопје фелоушип“ програмата на „ПРО-ЗА Балкан“
makpress.mk - УРЕДНИЧКАТА ВО „ГАЛИМАР“ ОРОР ТУЈА И СРПСКИОТ ПИСАТЕЛ ВЛАДИМИР БАЈАЦ ГОСТИ НА „СКОПЈЕ ФЕЛОУШИП“ НА „ПРО-ЗА БАЛКАН“
nezavisen.mk - Орор Туја од „Галимар“ и Владимир Бајац гости на „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје
ifs.mk - КНИЖЕВНА СРЕДБА СО ОРОР ТУЈА ОД „ГАЛИМАР“ ВО РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛОТ „ПРО-ЗА БАЛКАН“ | 20.09.2022
opserver.mk - Уредничката во „Галимар“ Орор Туја и српскиот писател Владимир Бајац гости на „Скопје фелоушип“ на „ПРО-ЗА Балкан“
kulart.mk - Уредничката на „Галимар“ на ПРО-ЗА Балкан 2022
ifs.mk - RENCONTRE LITTÉRAIRE AVEC AURORE TOUYA DE « GALLIAMARD » DANS LE CADRE DU FESTIVAL « PRO-ZA BALKANS » | 20.09.2022


31.08.2022

slobodenpecat.mk - Писателката Оливера Николова е добитничка на наградата „Прозарт“
okno.mk - Оливера Николова е добитничка на наградата „Прозарт“ за 2022 година


30.08.2022

umno.mk - Оливера Николова ја доби наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
mia.mk - Оливера Николова добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
novamakedonija.com.mk - Оливера Николова добитничка нa „Прозарт“
vecer.press - Награда „Прозарт“: Оливера Николова е книжевен бард чии дела сe врв на македонската класична книжевност
nezavisen.mk - Оливера Николова добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
a1on.mk - Оливера Николова е добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
fakulteti.mk - Оливера Николова е добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
mtm.mk - Оливера Николова е добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
sdk.mk - ОЛИВЕРА НИКОЛОВА ЈА ДОБИ ГОДИНАШНАТА БАЛКАНСКА КНИЖЕВНА НАГРАДА „ПРОЗАРТ“
makfax.com.mk - Оливера Николова е добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
radiomof.mk - Оливера Николова е добитничка на наградата „Прозарт“ за 2022 година
republika.mk - Оливера Николова добитничка на наградата „Прозарт“
m.makpress.mk - Оливера Николова добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
kurir.mk - Оливера Николова добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“
24info.mk - Оливера Николова добитничка на наградата „Прозарт” на 10. „ПРО-ЗА Балкан”
opserver.mk - Оливера Николова добитничка на наградата „Прозарт” на 10. „ПРО-ЗА Балкан”
kultura.gov.mk - Оливера Николова добитничка на наградата „Прозарт“ на 10. „ПРО-ЗА Балкан“”
kultura.gov.mk - Olivera Nikolova fituese e çmimit “Prozart” në 10 “PRO-ZA Balkan””
portalb.mk - “PRO-Za Balkan” e shpalli fituesen e edicionit të 10-të”