„Скопје fellowship“ програма

Странски издавачки куќи, директори и програмски менаџери на фестивали, литературни агенти и скаути - гости во Македонија.

„Скопје fellowship“ програмата е посветенa на странските издавачи, директори и програмски менаџери на фестивали, литературни агенти и скаути. Македонија меѓу првите во регионот воспостави програма посветена на овој профил на гости, и продолжува со несмален интензитет.

Целта на Фелоушип програмата е важните имиња од познатите фестивали и од светот на издаваштвото да ги запознаеме со македонската книжевна сцена, од што, се надеваме, ќе произлезат нови преводи, гостување на писатели од Македонија во странство, промоција на литературата од Македонија, вмрежување на писателите и културните работници од сферата на издаваштвото и книжевноста со колегите од Европа и светот...


УЧЕСНИЦИ

ЕМАНУЕЛ КОЛАС, ГАЛАД ЕДИСИОН, ФРАНЦИЈА

Француски издавач. Добитничка на престижната книжевна награда Médicis étranger 2015, за романот Encore (Повторно), на турскиот автор Хакан Ѓундај, во превод на Жан Дескат (Galaade, 2015). Историчар и специјалист за грчкиот и римскиот блиски исток, Емануел Колас била универзитетски професор од 1995 година до 2015 година. Оваа специјална позадина, но, исто така и интерес за литература и политика, љубовта кон читањето, пишувањето, патувањето и споделувањето, недопаѓањето на повторувањата и верба во можноста за промена на лицето на светот со смеење, плачење, љубов и инвенции, се сржта на нејзината издавачка филозофија. Во 2005 година, таа ја основа Galaade Editions, нејзина лична независна книжевна издавачка куќа. До 2017 година, таа објавува белетристика, на француски јазик и во превод, литературна и врвна комерцијална белетристика, и, исто така, и научна и стручна литература
(12 книги годишно, каталог со над 150 книги, www.galaade.com). Каталогот бил насочен кон нов, алтернативен и отворен збор. Го вклучува Западот со Франција и Европа, Средна Европа, Америка и Карибите, со нагласок на Медитеранот и Балканот, од Грција до Турција и арапскиот свет. Од балканските автори, таа ги објавила Пеа Галанаки од Грција, Дубравка Угрешиќ и Игор Штикс од Хрватска, Зоран Живковиќ и Владислав Бајац од Србија, Ангел Вагенштајн и Албена Димитрова од Бугарија - но таа пишува на француски јазик! Од Турција, Хакан Ѓундај, Мурат Ујуркулак, Ајфер Тунч и Муратан Мунган. Од Македонија, ги прочитала Луан Старова, Живко Чинго, Ташко Георгиевски, Гоце Смилевски, Горан Стефановски, Александар Прокопиев, Винка Саздова и Лидија Димковска. Освен тоа, Емануел Колас е ангажирана и во тековните работи во врска со објавување на акутни, смели и брилијантни есеи на современите личности, како на пример Едуар Глисан, Ноам Чомски и Едвард Саид. Идентитетот, егзилот, миграциите, границите, припадноста: тоа се темите на каталогот на Galaade. Сите овие теми се интереси и на издавачот и, секако, тие се и убедувања. Емануел Колас сега работи на нов проект.


ТАМЕР САИД, ГРУПАЦИЈА КАЛИМАТ,
ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ


Тамер Саид има над тринаесетгодишно искуство во издавачката индустрија во Обединетите Арапски Емирати. Започнал да работи во Јerboa Books, Дубаи, како издавач, пред да стане менаџер за продажба во Китаб, организатори на меѓународниот саем на книгата во Абу Даби. Во 2010 година, тој бил назначен за менаџер за планирање и развој на Асоцијацијата на емиратските издавачи (EPA) и на одборот за книги за млади луѓе на Обединетите Арапски Емирати (UAEBBY). Вршел надзор на неколку иницијативи за развој на издавачката индустрија во Обединетите Арапски Емирати и бил вклучен во менаџирањето на наградата Etisalat, за арапска литература за деца. За време на неговата сегашна улога како извршен директор на групацијата Kalimat, тој придонел во проширувањето на групациските активности за вклучување на голем број компетентни компании како што се: Kalimat, Horouf, Rewayat, Comics и Maktaba, заедно со неколку партнерства со меѓународни издавачи.

НЕНАД ШАПОЊА, АГОРА, СРБИЈА
[ Германија ]


Ненад Шапоња е роден на 13. април, 1964 во Нови Сад, Србија, каде што и живее. Тој се стекнал со титулата магистер по социјална психијатрија на Универзитетот во Белград. Сопственик е и главен и одговорен уредник на издавачката куќа АГОРА. Уредувал и објавил повеќе од 300 наслови. Неколку наслови, објавени од АГОРА, ги добиле најпрестижните книжевни награди во Србија. Во прилог на ова, тој е поет чии стихови се познати по високиот степен на херметика. Во областа на книжевната критика, тој ја промовира постмодерната поетика и има идиосинкратичен интерпретативен пристап кон литературната работа, која го претпоставува животот во литературата. Долги години пишувал критички колумни во угледниот дневен весник Политика. Покрај песни и критики, тој, исто така, пишува и кратка проза. Неговата прва книга поезија Gioconda (1990), ја добила наградата Бранко Радичевиќ. Неговата збирка на есеи Bedeker sumnje (Патувачка книга на сомнежот, 1997), ја добила наградата Милан Богдановиќ и, исто така, добила признание од издавачката куќа Просвета за книга на годината. Неговата библиографија вклучува стихозбирки Odrazi varke (Рефлексии на измами; 1993), Ocevidnost (Очигледност, 1996); Повеќе (Морето, 1998), Cetiri poeme (Четири песни, 2000); Slatka smrt (Слатка смрт, 2012); Postoji ji li dodir tvoje duse (Има ли допир на твојата душа, 2014); збирка на критики и есеи Autobiografija citanja (Автобиографијата на читањето; 1999) и Iskustvo pisanja (Искуството на пишувањето; 2001). Тој составил неколку антологии, а Антологија на криминална белетристика на Просвета е една од најзначајните.