Прв ден 14 септември 2020

* Свечено отворање – Куршумли ан – 19.30 - 21.30 часот.

* Претставување на писателите и нивното дело.

* Со Мухарем Баздуљ, Угљеша Шајтинац и Калина Малеска ќе разговараат Александар Прокопиев и Ермис Лафазановски.

* Видео монолог на Дамир Каракаш.

* Промоција на книгата „Срчки“ од Бранислав Николов (Пијан Славеј). Ќе настапат авторот и басистот Гоце Јованоски.

Втор ден 15 септември 2020

* Тркалезна маса „Литература и криза: почетна точка за нови противотрови“ – Europe House - од 13.00 до 14.30 часот. (Напомена: овој настан е затворен за публика)

Ќе учествуваат гостите писатели и членовите на „Скопје fellowship“ програмата. Модератор: Владимир Јанковски.

* Средба на членовите на „Скопје fellowship“ програмата со претставници на Македонската асоцијација на издавачи.

* Претставување на писателите и нивното дело – Куршумли ан – од 19.30 - 21.00 часот.

* Со Магдалена Блажевиќ, Елизабета Баковска и Маја Солар ќе разговараат Александар Прокопиев, Ермис Лафазановски и Владимир Јанковски.

* Musicians’ cut: Гоце Јованоски и Андреа Мирческа ќе изведат експериментална звучна импресија од филмот „Устав на Република Хрватска“ по сценарио на Анте Томиќ.

* Видео разговор меѓу Миљенко Јерговиќ и Анте Томиќ, изработен специјално за фестивалот.

Трет ден 16 септември 2020

* Затворање на фестивалот. Ќе биде прочитан говорот на добитникот на наградата „Прозарт“, Исмаил Кадаре – Куршумли ан – 19.30 - 21.30 часот.

* Писателите ќе читаат извадоци од нивните дела.

Четврт ден 17 септември 2020

* Дополнителна програма

- Прикажување на филмот „Медена земја“ во режија на Тамара Котевска и Љубомир Стефанов во Кинотека - летно кино. Миљенко Јерговиќ ќе зборува за филмот по проекцијата, преку видео прилог – од 20.00 часот.

НАПОМЕНА.

Поради Ковид-19 организаторот има право да ја измени програмата. Настаните ќе бидат организирани според здравствените протоколи.