Прв ден 18 мај 2015

* Свечено отворање - Младински културен центар - 20 - 21.15 часот
* Претставување на писателите, нивното дело и книгите преведени на македонски јазик.
За Вида Огњеновиќ и Ахмет Умит ќе говори Ермис Лафазановски
За Алида Бремер и Бен Блуши ќе говори Александар Прокопиев
За Полона Главан ќе говори Елизабета Шелева
За Димитар Башевски ќе говори Венко Андоновски

Втор ден 19 мај 2015

* Потпишување книги од страна на гостите автори и средба со читатели - книжарница „Икона“ - Скопје Сити мол, од 12 до 13 часот

* Трибина „Литература, граници, публика“ - ЕУ инфо центар центар - од 18 до 19.30 часот. Модератор - Елизабета Шелева. Ќе учествуваат гостите писатели и членовите на „Скопје fellowship“ програмата, како и членовите на уметничкиот совет на фестивалот.

* Средба на членовите на „Скопје fellowship“ програмата со писатели и издавачи од Македонија

Трет ден 20 мај 2015

* Средба на членовите на Скопје фелоушип програмата со писатели и издавачи од Македонија

*Затворање на фестивалот со доделување на наградата „Прозарт“ - Даут Пашин Амам, 19.30 часот

Писателите ќе читаат извадоци од нивните дела.

Обраќање на добитникот Вида Огњеновиќ.