Прв ден 28 мај 2017

* Свечено отворање – Даут пашин амам – 19.30 - 21.00 часот
* Претставување на писателите, нивното дело и книгите преведени на македонски јазик.
* За Миљенко Јерговиќ, Влада Урошевиќ, Наташа Крамбергер, Браги Олафсон, Мурат Ѓулсој, Владимир Пиштало и Антон Баев ќе говорат Александар Прокопиев, Ермис Лафазановски и Владимир Јанковски.

Втор ден 29 мај 2017

* Тркалезна маса „Писатели од Балканот: Визибилност“ - ЕУ инфо центар центар - од 11.00 до 12.30 часот.

Ќе учествуваат гостите писатели и членовите на „Скопје fellowship“ програмата.

* Потпишување книги од страна на гостите автори и средба со читатели - книжарница „Икона“ - Скопје Сити мол, од 18.30 до 19.30 часот

* Средба на членовите на „Скопје fellowship“ програмата со писатели и издавачи од Македонија

Трет ден 30 мај 2017

*Затворање на фестивалот со доделување на наградата „Прозарт“ - Даут Пашин Амам, 19.30 часот

Писателите ќе читаат извадоци од нивните дела.

Обраќање на лауреатот Миљенко Јерговиќ.